Vedens värmevärden

Att elda med ved är en egen liten konstart. Vi har alla våra favoritträdslag och sätt att elda på; varierande, beroende på om det handlar om vedspis, kamin, öppen spis etc. (Om toppeldning i kamin ›)

Jag anser själv att björk är ett alldeles utmärkt som brännved, men kanske något överskattat när det kommer till energiinnehållet och värmevärdet (2,820 kWh/m³); och värmevärdet slås av rönn och alm (3,100 resp 3,050 kWh/m³). En kådrik tall kommer för övrigt inte så långt efter björken (2,580 kWh/m³).

Tack vare hög densitet i syrén- och äppelträd ligger dessa i topp vad gäller värmevärden. Men man får hoppas att inte så många eldar med dessa träslag. Liksom inte heller att det eldas så mycket med ek …

Vill även framhålla aspen (efter som den finns i sådan mängd på ägorna). Ett trädslag som brinner lika stilla och fint som björken, men överträffar gran med lägre densitet (såsom snabbväxande gran).

Vill man inte elda sin asp lär en halv kubikmeter aspträ ge ca en miljon tändstickor. Fyller 22,222 standardaskar …

 

Siffrorna för värmevärden
är uttryckta i kWh/m³, fast volym. Kluven ved av gallringsstorlek med en fukthalt på 20 %.stockända_energiinnehåll

Från al till äpple:
Värmevärden för fler trädslag finns här

 

 

 

 

3 kommentarer Lägg till din
  1. Nu är det ju inte bara värmevärdet. Vi har öppen spis men inget gnistgaller och eldar därför bara med björk eller alved för dom sprakar inte eller kastar ut gnistor på golvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.