Vad är Avesta?

En tätort och centralort i Avesta kommun i södra Dalarna. Avesta blev stad 1919. Avesta är känd för sin järn- och stålindustri, men har även haft kopparindustri och myntverk. Världens största mynt, ett tiodalers plåtmynt à 19,7 kg, är tillverkat i Avesta och finns att beskåda på myntmuseet här.

För övrigt rekommenderas ett besök på Avesta Art/Verket (öppet från 24 maj – 13 september 2016). Det gamla bruksområdet där bl a Avesta Art finns heter idag Koppardalen och rymmer mängder av tjänsteföretag och allmänna inrättningar som vårdcentral och kommunala musikskolan.

 

Stort som halva Öland

Men Avesta är så mycket mer än tätorten. Här finns ett nästan oräkneligt antal byar i en landsbygd som sjuder av liv och verksamhet. Genom kommunen strömmar Dalälven som en pulsåder. Avestaforsen finns, men numer som namn på en trafikplats.

Kommunen har en yta på 673 km², vilket är som halva Öland. Kommunen sträcker sig 35 km från norr till söder, 38 km frän öster till väster. Gratis kollektivtrafik gör att alla kan ta sig kors och tvärs i kommunen.

22,000 invånare ska bli 25,000 till år 2020.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.