Lilla Sollbo vilar inte

Precis som det var från mitten av 1800-talet fram till 1936 är Lilla Sollbo återigen ett året-runt-ställe (sedan cirka tre år tillbaka). Gården ligger fortfarande vid vägs ände.

Och precis som förr är det inte så många sysslor som kan utföras utomhus så här års. I varje fall inte de vintrar med dryga halvmetern snö och mer än meterhöga drivor. 

Då är det bara snöskottning och vedhämtning som utförs.

 

De som var bofasta här förr skulle inte tro sina ögon om de såg vad som numer förekom. De skulle se en man som med jämna mellanrum, och ibland långa stunder, satt vid en snygg, smal jätteskärm klädd med aluminium, och hanterade ett tangentbord.

Upp på skärmen dök fotografiska bilder som behandlades, ibland teckningar, som han kallade illustrationer, eller infografik. Fram och tillbaka for sidor upp på skärmen, ibland med väldig fart, oftast långsammare.

De hade aldrig hört talas om mobilt bredband, men anande möjligen att det kostade en slant och kunde vara lynnigt.

 

Dessutom fanns här nu elektriska lampor som bara släcktes när natten kom – och vid strömavbrott (de var inte alls ovanliga).

Det de tidigare bofasta kände igen var lugnet och tystnaden, även om de tyckte att sådant var naturligt på landet och två kilometer bort från byn. 

Sjön, där de brukade tvätta sängkläder och mattor, låg där som de minns det. Lite mera skog hade vuxit upp mellan torpet och vattnet. Men de hittade bra till bykstenen, ändå.

Träden runt den gamla skogslotten hade vuxit sig högre, men ängarna på ägorna och intill var sig lika. Precis som förr hördes ljuden från naturen; uvarnas hoande, en varg som ylade, råbockarna som skällde. Älgarna demonstrerade tyst.

 

 

2 svar på “Lilla Sollbo vilar inte

  1. admin säger:

    Den mannen har aldrig fiskat, och gör inte det i Björsjön, heller. Men om han gjorde det, skulle han få sitta ensam, i absolut tystnad.

    Svara
  2. Gunnar säger:

    Å de tidigare bofasta undrar varför den man som nu bebor platsen aldrig syns till med pimpel på isen. Gratis mat som förblir i djupet.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.