Körigt i Avesta

 

Avesta_kyrkor_collage_2

Körstaden Avesta vibrerar av sång i olika tappningar under adventshelgen 2015. För här är det tätt mellan alla körer och vokalensembler. Senaste inventeringen gjord av Kerstin Sonnbäck gav 54 körer och ensembler – och detta i en kommun med 22,200 invånare.

Första advent är lite grand av en generaluppställning, visar det sig. Det börjar redan på fredagen med The Real Group och elever från musiklinjen på Sjöviks folkhögskola – stor jul- och jubileumskonsert i Folkärna kyrka.

På lördagen är det Folkärna Jubilatekör i By kyrka. På söndagen är det Cantores med musiker i Avesta kyrka, barn- och ungdomskörer i Krylbo kyrka. I Grytnäs kyrka framträder Grytnäs kyrkokör och elever från Grytnäs friskola. I Centrumkyrkan är det non-stop-sång kl 15–19 med många olika körer. I Horndals kyrka sjunger Vikören, i Folkärna kyrka återkommer Folkärna Jubilatekör.

 

Det senaste tillskottet till körutbudet i Avesta är en kör för asylsökande och nyanlända, en ensemble än så länge utan namn. Simon Bergström vid musiklinjen på Sjövik är initiativtagare och ledare. 45 hade anmält sig, 60 kom till första repetitionen i PRO-kyrkan i Krylbo. Alla var män (många med professionell musik- eller körbakgrund), så det kanske blir en mäktig manskör i Avesta, också!

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.